10 yıl, 33 katliam ve 2 bin 300’den fazla şehit

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik son saldırılarında 47 kişi şehit olurken onlarca kişi de yaralandı. Bu, işgalci Türk devletinin başta Kürt halkı olmak üzere bölge halklarına yönelik ilk soykırım saldırısı değil, 19 Temmuz Devrimi’nin ilan edildiği 2012 yılından bu yana bölge halklarına yönelik onlarca katliam gerçekleştirdi. İşgalci Türk devleti hem doğrudan hem de çeteler yoluyla 10 yıl içinde Kuzey ve Doğu Suriye’de 33 katliam gerçekleştirdi. Bu katliamlar sonucunda 2 bin 300’den fazla yurttaş katledildi, yüzlerce yurttaş da yaralandı. Bu dosyada Kuzey ve Doğu Suriye halklarına yönelik gerçekleştirilen katliamları ele alacağız.

2013

Suriye krizinin başlamasının ardından Ceyş El Hur “Özgür Ordu” adıyla bir grup kuruldu. Bu grup maddi, lojistik ve istihbarat desteğini doğrudan işgalci Türk devleti ile bazı Avrupa ve Arap devletlerinden alıyordu. Ancak bu grup namluların ucunu Kürt halkına ve Kuzey ve Doğu Suriye halkına çevirdiler. Bu çete grubu, 17 Mart 2013’te Til Temir’in Um El Xêr köyünde bir katliam gerçekleştirdi ve katliam sonucunda 22 sivil katledildi.

27, 28 ve 29 Temmuz tarihlerinde “Kuzey Mücahitleri Odası’na” bağlı çete grupları, işgalci Türk devletinin gözetiminde Halep’in doğusundaki Siêfra bölgesine bağlı Til Eran ve Til Hasil beldelerinde büyük bir katliam gerçekleştirdiler ve katliamda 50’den fazla sivil katledildi.

2013 yılının sonunda ‘Şuheda Bedir Tugayı’ çeteleri, ENKS’ye bağlı “Selahaddin El Eyübi Tugayı” çetelerin işbirliğiyle Halep’in Sekn Şebabî Mahallesi’nde bir katliam gerçekleştirdi ve bir ailenin tamamı dahil 20 kişi katledildi.

2014

İşgalci Türk devleti, DAIŞ çetelerini sürekli destek oldu ve Suriye’ye geçmeleri için tüm sınırlarını onlara açtı. Türk devleti, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgelerine yönelik saldırıların gerçekleştirilmesi misyonunu DAIŞ çetelerine verdi.

DAIŞ çeteleri, 11 Mart 2014’te Qamişlo Halk Belediyesi’nin binasına saldırdı ve saldırıda belediye üyesi 12 kişi şehit oldu.

DAIŞ çeteleri, 15 Ağustos 2014’te Dêrazor’un kırsal bölgelerinde Şiêtat aşiretine karşı büyük bir katliam gerçekleştirdi ve aşiretin bin 300 üyesi şehit edildi. Ayrıca aşiretin 400 üyesi de kaçırıldı. 2014 yılında Reqa kentine giren DAIŞ çeteleri, kentteki Saat Kavşağı’nda 40 Kürd’ü katletti.

2015

DAIŞ çeteleri, 10 Aralık 2015’te Til Temir ilçesinde 3 patlama gerçekleştirdi, terör saldırısı sonucunda 20 sivil şehit oldu, 60 sivil de yaralandı.

2015’te 20 Mart gecesi DAIŞ çeteleri, Newroz kutlamasına yönelik 2 intihar saldırısı düzenleyerek bir katliam gerçekleştirdi. Saldırı sonucunda 53 yurttaş katledildi, 130 yurttaş da yaralandı. Şehitlerin çoğu çocuk ve kadınlardan oluştu.

DAIŞ çeteleri, 25 Mart 2015’te Türk MİT’inin koordinasyonuyla Kobanê kentine saldırarak büyük bir katliam gerçekleştirdi. Saldırı sonucunda 243 sivil ile 30 YPJ ve YPG savaşçısı şehit oldu.

2016

DAIŞ çeteleri, 27 Temmuz’de bomba yüklü bir kamyonetle Qamişlo’nun Xerbî Mahallesi’nde bir katliam gerçekleştirdi, katliam sonucu 62 kişi şehit oldu 176 kişi de yaralandı.

3 Ekim’de DAIŞ çeteleri, Hesekê’deki Senabil Salonu’nda bir düğüne yönelik canlı bomba saldırısı düzenledi ve saldırı sonucunda 36 kişi katledildi.

2017

DAIŞ çeteleri, 19 Mayıs’ta Dêrazor’un Elbû Şemîs köyüne yönelik bir katliam gerçekleştirdi ve aralarında çocuk ve kadınların olduğu 33 sivil katledildi.

Türk rejiminin vekalet savaşını yürütenlerin ya da DAIŞ çetelerinin yenilgisinden sonra işgalci Türk devletine ait savaş uçakları 25 Nisan 2017’de Dêrik’teki Qereçox Dağı’nı bombalayarak bir katliam gerçekleştirdi. Katliam sonucunda YPJ ve YPG’nin 20 savaşçısı şehit oldu.

DAIŞ çeteleri, 12 Ekim’de Hesekê ve Dêrazor arasında bulunan Xurafî yolu üzerinde kendi kontrolü altında bulunan bölgelerden kaçan sivillere saldırdı. Ajansımızın muhabirleri Dilîşan Îbiş, Hogir Mihemed ve Rizgar Denîz’in de aralarında bulunduğu 14 sivil şehit oldu.

2018

İşgalci Türk devleti, 20 Ocak 2018’de 72 savaş uçağıyla Efrîn Kantonu’na saldırdı. İşgal saldırılarının ilk günlerinde çok sayıda katliam gerçekleştirdiler ve toplamda 127 sivil katledildi.

İşgalci Türk devleti, 16 Mart 2018’de Efrîn’in Mehmûdiyê Mahallesi’ni savaş uçaklarıyla bombaladı. Bombardıman sonucu 21 yurttaş şehit oldu. Ardından Efrîn Hastanesi’ne saldırdı ve hastanede tedavi gören 42 kişi katletti.

2019

DAIŞ çeteleri, 22 Şubat’ta Dêrazor’daki Omer petrol kuyusundaki çalışanlara saldırdı ve 15 çalışanı katletti.

İşgalci Türk ordusu, 2 Aralık’ta Şehba Kantonu’na bağlı Til Rifet ilçesine obüslerle saldırdı. Saldırı sonucunda çoğu çocuk Efrînli 10 göçmeni katletti.

Türk devleti, 9 Ekim’de Girê Spî ve Serêkaniyê’ye yönelik işgal saldırıları başlattı.

İşgalci Türk ordusu, 10 Ekim’de Heyva Sor a Kurd ekibine saldırdı ve 3 hemşireyi katletti. İşgalci Türk devletine bağlı çeteler, 12 Ekim’de Suriye’nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef’i katletti.

13 Ekim’de işgalci Türk devletine ait uçaklar, Serêkaniyê’ye destek için yola çıkan Kuzey ve Doğu Suriyeli sivilleri bombaladı. Bombardıman sonucu muhabirimiz Seed Ehmed ve Çira TV muhabiri Mihemed Reşo’nun yer aldığı 20 sivil şehit oldu, 100 sivil de yaralandı.

İşgalci Türk ordusu 18 Ekim’de Serêkaniyê’ye bağlı Mişrafa köyünde bir katliam gerçekleştirdi ve 16 kişi katledildi.

2020

25 Şubat’ta Şêrawa ilçesine bağlı Aqîbê köyüne saldıran işgalci Türk devleti, gerçekleştirdiği katliamda aynı aileden 3 kişi şehit oldu.

İşgalci Türk devletine ait bir SİHA, Kobanê’nin doğusunda bulunan Hilincê köyünü bombaladı. Bombardıman sonucu 3 devrimci kadın; Zehra Berkel, Hebûn Mele Xelîl ve Emîne Weysî şehit oldu.

işgalci Türk devleti, 27 Temmuz’da Minbic’in Qurt Wêran köyünde gerçekleştirdiği katliamda aynı aileden 4’ü çocuk 6 kişi şehit oldu.

2021

İşgalci Türk ordusu, 4 Ağustos’ta Eyn Îsa’nın Sefawiyê köyünde gerçekleştirdiği katliamda aynı aileden 4 kişi şehit oldu.

İşgalci Türk ordusu, 17 Eylül’de Eyn Îsa ilçesinin batısında bulunan Dibis köyünde bir katliam gerçekleştirdi. Katliamda aynı aileden 4 kişi şehit oldu.

İşgalci Türk devletine ait bir SİHA, Qamişlo’nun Hilêliyê Mahallesi’nde bir aracı hedef aldı. Saldırı sonucunda özgürlük emekçisi Apê Yûsif Gulo ve 2 torunu şehit oldu.

2022

28 Temmuz’da işgalci Türk devletine ait silahlı insansız hava aracı, Eyn Îsa’da İç Güvenlik Güçleri’ne ait arabayı hedef aldı ve saldırı sonucunda 4 İç Güvenlik Güçleri üyesi şehit oldu.

İşgalci Türk ordusuna ait savaş uçakları, 19 Kasım’da Koçerat bölgesindeki Teqilbeqil köyünü bombaladı. Bombardıman sonucu muhabirimiz Îsam Ebdullah’ın da aralarında bulunduğu 11 yurttaş şehit oldu.

2023

İşgalci Türk ordusu, 20 Mart’ta Cindirêsê ilçesinde düzenlenen Newroz kutlamasına saldırdı ve aynı aileden 4 kişiyi katletti.

İşgalci Türk ordusu, 4 Ekim’de savaş uçakları, SİHA’lar, tank ve obüslerle Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılar başlattı. Yapılan soykırım saldırıları sonucu 47 yurttaş şehit oldu.

20 Haziran 2023’te işgalci Türk devletine ait bir SİHA Qamişlo Kantonu Meclisi’ne ait aracı bombaladı. Bombardıman sonucu Kanton Meclisi Eş Başkanı Yusra Derwîş, Meclis Eş Başkan Yardımcısı Leyman Şiwêş ve meclis üyesi Fırat Tûma şehit oldu.